Hias Klettersteig

Hias Klettersteig

Location: Austria
 

Hias Klettersteig

Hias je jedna ze tří zajištěných cest v soutěsce Silberkarklamm. Ideální je tedy kombinace všech cesta, ale v tomto případě doporučujeme začít na sousední Rosina Klettersteig, kterou najdete na druhé straně. Hias je ohodnocena stupněm obtížnosti C/D, na některých průvodcích dokonce jako D, nicméně se jedná o krátkou ferratu.

Atraktivní začátek

Začátek je jednoznačně nejlepším úsekem celé cesty, respektive, část mezi lanovými mosty. První most vás čeká hned v úvodu cesty, přecházíme přes po laně nad potokem a poté hned stoupáme. Po pár metrech si budete užívat pohledy na lezce překonávající první most. Za mostem je kolmá stěna C/D, následuje krátký traverz a stěna obtížnosti C před nástupem na druhý most.

Za druhým mostem je třeba překonat pár náročnějších úseků obtížnosti D, druhá část je více exponované a také o něco náročnější. Pokud jste měli na stěně za prvním mostem problémy, raději se otočte. Konec bohužel není žádný vrchol s úchvatnými výhledy, nicméně ferrata je to opravdu pěkná a rozhodně stojí za návštěvu.

Itenerář

Parkoviště 47.4348°, 13.7175°

Čas lezení 1 hodina

Nástup 10 minut

Odkazy

Topo

https://www.bergsteigen.com/fileadmin/userdaten/import/topos/hias_klettersteig_topo.pdf

Video

https://www.youtube.com/watch?v=5rP4fQEjmTg

 

Share the tip with your friends