Schladming

Schladming

Location: Austria
 

Co navštívit ve Schladmingu?

Schladming je jedno z nejkrásnějších míst Rakouska a není divu, že právě tady najdete přírodní poklady. Schladming nabízí mnoho aktivit a výletů a pokud využijete Schladming Card, můžete se těšit skutečně na dokonalou dovolenou. Ale jaké jsou top 3 místa, která byste opravdu vynechat neměli?

Giglachsee

Nejkrásnější jezero nejen Schladmingu, ale i jedno z nejkrásnějších celého Rakouska. Giglachsee se nachází kousek od malebné osady Ursprungalm. U jezera parkoviště nehledejte, pěkně si to musíte po svých vyšlapat, ale za tu námahu to rozhodně stojí, Giglachsee skutečně trochu připomíná krajinu z Hobbita.

Ideální výchozí místo je nádherná osada Ursprungalm, která stojí za delší návštěvu. Na místě najdete pouze pár chat a jednu malou restauraci. Na Ursprungalm se nejlépe dostanete autobusem ze Schladmingu, nicméně cesta autobusem není pro slabé povahy.

Závěr cesty vede přes částečně exponované serpentiny, pro slabší povahy doporučujeme zvolit vždy pravou stranu autobusu :-) Druhou možností je příjezd vlastním vozidlem přes mýtnou bránu. Každopádně se můžete těšit na zážitkovou jízdu krásnou krajinou.

Z Ursprungalm je to k jezeru 2,5 kilometrů a cca 350 výškových metrů. Cestu zvládnete v klidu cca za 90 minut. Jakmile vystoupáte na nejvyšší bod, můžete se vydat občerstvit na chatu, nebo pokračujete k prvnímu jezeru.

Málokdo odolá výletu kolem obou jezer a my nemůžeme jinak, než okružní cestu jednoznačně doporučit. Okruh kolem jezer je dlouhý cca 3,5 kilometrů a téměř celý po rovině. První menší jezero je teprve malá ochutnávka, tím hlavním lákadlem je druhé jezero, které skutečně vypadá jako ze svět Tolkiena.

Wilde Wasser Untertall

Zážitková cesta údolím divoké vody s množstvím vodopádů je nejen skvělou atrakcí pro děti. Wilde Wasser najdete v údolí Untertall kam se dostanete opět autobusem nebo autem ze Schladmingu. Možná se budu opakovat, ale i samotná cesta autobusem je zážitek, projíždí se vskutku krásnou krajinou. Od parkoviště se vydáte po proudu rozbouřeného potoka k prvnímu vodopádu.

 

Pokračujeme k nejvyššímu vodopádu, ale cestou nás čeká několik dalších neméně impozantních, pokud jste si nevzali pláštěnky, jste už od začátku cesty stejně mokrý až na kost a menší sprcha z vyhlídkových míst vás už nerozhází.

Cesta je usnadněna kovovými schodišti a lany, není to náročné, ale jelikož to dost klouže, je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Další atrakcí soutěsky jsou mosty a to především vysutý v polovině trasy, který je vidět na fotografii níže. Z dálky vypadá most celkem strašidelně. Než se k němu dostanete, čeká vás ještě pár kovových schodů.

Lanový most je naprosto stabilní, pokud se nebojíte výšek, bude to pro vás pouze zpestření, nicméně pohledy pod nohy nejsou moc příjemné.

Sice nás čekalo ještě pár zajímavých míst, ale za mostem atraktivita cesty přeci jen klesá. Opouštíme soutěsku stoupáním do prudkého svahu a míříme ke krásnému jezeru Riesachsee s vodopádem. Tady naše cesta končí, otáčíme a jdeme zpět na autobus klasickou zásobovací cestou. Nemůžeme si odpustit občerstvení na chatě u jezera, trhanec byl opravdu skvělý.

Reiteralm

Náš třetí tip je okružní cesta zrcadlových jezer, čeká vás necelých 6 kilometrů a cca 380 výškových metrů. Okružní cesta je dle mapy.cz na 2 hodiny, ale pouze za předpokladu, že se nebudete nikde zdržovat a to tady rozhodně budete.

Začátek cesty si usnadníte lanovkou, která je součástí Schladming Card. U horní stanice se můžete pokochat skvostným pohledem na Dachstein. První jezero je jen pár kroků od horní stanice lanovky. Od jezera vyrážíme do leva k zrcadlovým jezerům.

Pokud vyrazíte s dětmi, počítejte, že se u jezera Untersee trochu zdržíte. Atrakce v podobě voru je velkým lákadlem nejen pro děti :-) Když se všichni dostatečně vydovádí, je čas vyrazit k nejkrásnějšímu jezeru Spiegelsee. Jedná se o nejnáročnější úsek, je třeba překonat strmý výstup nad jezera.

Spiegelsee je nejlepší ukázkou, proč se zdejším jezerům říká zrcadlová. Právě u Spiegelsee se krásně zrcadlí masív Dachsteinu, tedy pokud nefouká vítr a je klidná hladina. Od jezera vede cesta opět strmě, procházíme ještě kolem dvou menších jezer.

Na vrcholu kopce začíná krásná hřebenovka s nádhernými výhledy do všech stran, na začátku cesty je krásně vidět celá cesta zrcadlových jezer.

Po hřebeni jdeme víceméně po rovině, občas malý kopec nahoru i dolů. Cestou potkáváme poměrně hodně lidí, většina turistů se rozhodla jít opačným směrem, později zjišťujeme, že tato volba je možná trochu výhodnější.

To nejkrásnější nás čeká na konci hřebenovky, pohled na jezero téměř z ptačí perspektivy s Dachsteinem v pozadí je nezapomenutelný. Konec cesty je strmé klesání k lanovce.

Share the tip with your friends