Rosina klettersteig

Rosina klettersteig

Lokace: Rakousko
 

Rosina klettersteig

Rosina Klettersteig je sportovní ferrata o obtížnosti D v soutěsce Silberkarklamm. Vstup do soutěsky je za zpoplatněn. Nástup na zajištěnou cestu najdete na levé straně cca po 20 minutách chůze. Cestou minete Hias klettersteig. Jedná se o krátkou ferratu, nicméně vhodnou spíše pro zkušenější, nic nedá zadarmo a je poměrně exponovaná. Výhledy směrem dolů jsou z velké části ferraty famózní.

Úžasný začátek ferraty

Rosina klettersteig začíná přechodem přes lanový most nad potokem, poté strmě vzhůru C/D. První klíčový úsek přichází v třetině krátké cesty, kolmá stěna o obtížnosti D. S nabírající výškou se naskytují impozantní výhledy směrem dolů na lanový most, potok a celou soutěsku.

Cesta pokračuje stále po kolmé stěně obtížnosti C/D, následuje snadný traverz opět s dech beroucím pohledem směrem dolů. Odpočinek nečekejte, sice je to krátká ferrata na cca 30 minut, ale téměř celá cesta vede v kolmé stěně o minimální obtížnosti C s druhým klíčovým místem D na konci cesty.

Pokračujeme na Siega Klettersteig

Rosinu máte za sebou, nyní nastává otázka, sejít zpět do soutěsky, nebo pokračovat na další ferratu, která téměř navazuje na Rosinu? Pokud jste dosud neměli s obtížností problémy, doporučujeme pokračovat na druhou zajištěnou cestu Siega Klettersteig, která začíná kousek od chaty.

Siega je papírově snadnější než Rosina, obtížnost je oficiálně C/D, ale jelikož budete mít za sebou 30 minut lezení v kolmé stěně Rosiny, může být pro vás Siega dokonce ještě náročnější. Sestup je strmý, ale bezpečný, v soutěsce je ještě jedna Ferrata, kterou byste neměli vynechat. Hias Klettersteig C/D, snadnější než Rosina, ale i tady platí, že obtížnost po vylezení dvou předchozích ferrat, může být pocitově vyšší.

Nasdílejte tip svým přátelům